Audrius JOKUBAUSKAS

Sūrių festivalis Druskininkuose

Sūrių festivalio metu...

Jau penktąjį kartą rugpjūčio mėnesį Druskininkuose vyko Sūrių festivalis. Jis subūrė geriausius Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos smulkiuosius sūrininkus.

Dar festivalio išvakarėse, po ilgų komisijos diskusijų, ginčių, sunkaus darbo ir vertinimo buvo skelbiami tarpiniai konkurso rezultatai.

Smulkieji sūrininkai vis drąsiau eksperimentuoja, derindami naujas technologijas su istoriją turinčiomis tradicijomis ir jas pritaiko sūrių gamyboje, bandydami atrasti geriausias skonių, kokybės, kvapo ir tekstūros kombinacijas. Neapsiribojama klasikiniais, tradiciniais, mūsų regionui būdingais sūriais.

„Skatinu kiekvieną komisijos narį rinkti favoritus pagal asmeninį skonį. Juk kiekvieno skonio receptoriai skirtingi, todėl subjektyvumas turi būti natūralus ir propaguojamas. Tai skatina diskutuoti ir atrasti dar daugiau naujų skonių“, – prieš pradėdamas komisijos darbą pabrėžė Sūrių festivalio organizatorius Audrius Jokubauskas.

… Ant komisijos stalo gulė švieži, puskiečiai, kietieji, rūkyti, pelėsiniai ir mėlynieji pelėsiniai sūriai. Tarptautinę patirtį turintys komisijos nariai Hubert Hiron ir Mirek Sienkiewicz pastebėjo, jog kai kuriuos sūrius sunku sudėlioti į stalčiukus, į apibrėžtas kategorijas. Kai kurie gaminiai „išlipa“ iš konkurso nustatytų sąlygų.

Komisijos narė, Vyno klubo steigėja ir direktorė Rasa Starkuvienė, neslepia nuostabos: „Paskutinį kartą daugiau lietuviškų sūrių vienu metu esu ragavusi prieš trejetą metų, šiandien, matydama sūrius kandidatus, esu sužavėta. Galiu pastebėti, kad progresas – labai aiškiai juntamas“.

Kaip teigė sūrių gamybos technologas Mindaugas Vizgaitis, šiais metais buvo galima pasidžiaugti didele gausa šviežių sūrių, kurių kiekis komisijos vertinimui per metus išaugo net tris kartus.

Vienas iš sūrių finalininkų, labiausiai nustebinęs komisijos narius ir nepalikęs abejingų – „Juodasis perlas“. Iš pažiūros – niekuo neišsiskiriantis pelėsinis sūris. Tačiau vos tik jį prapjovus, atsivėrė juodas it smala sūrio vidus. Tai – pelėsinis žalio ožkų pieno sūris. Žinoma, komisija vertina ne tik išvaizdą, bet ir kvapą, skonį bei tekstūrą, todėl vien nustebinti negana, kad patektum į finalą.

Tad laikas pateikti sūrius finalininkus, kurie Druskininkuose siekė geriausio sūrio titulo.

Geriausiu karvių pieno sūriu išrinktas puskietis žalio karvių pieno sūris „Viržinis“.

Geriausiu ožkų pieno sūriu tapo pelėsinis žalio ožkų pieno sūris „Ožka pataluose“.

Geriausiu avių pieno sūriu tapo puskietis žalio avių pieno sūris „Ūta“.

Geriausiu puskiečiu/kietuoju sūriu tapo puskietis žalio karvių pieno sūris „Viržinis“.

Geriausiu pelėsiniu sūriu tapo pelėsinis žalio ožkų pieno sūris „Lėtas“

Geriausiu mėlynuoju pelėsiniu sūriu išrinktas mėlynasis pelėsinis žalio ožkų pieno sūris „Dzūkiškas rokforas“.

Autoriaus archyvo nuotraukos