Romualdas ŠIMKŪNAS

Gamtos sužavėta

Reginos Seredžiūtės Mačienės karpiniai

Regina Seredžiūtė Mačienė

Tauragnuose (Utenos r.) gyvenanti senjorė, medikė Regina Seredžiūtė Mačienė, profesinį darbą dirbusi Dūkšte, Ignalinoje, Šeimatyje (kaimas Tauragnų seniūnijoje), gyveno, kaip ji teigia, nuostabios Aukštaitijos gamtos apsuptyje. Ryšys su gamta niekada nenutrūko, todėl dauguma jos kūrinių yra apie šį, neišsenkantį įkvėpimo šaltinį.

Per visus prabėgusio gyvenimo metus Regina domėjosi dalykais, susietais su menu: vytelių pynimu, kriauklių kolekcijos rinkimu, medžio drožyba. Domėjimasis ir grožėjimasis gamta, pagaliau, nuvedė prie karpinių darymo. Jau dvidešimt metų dalyvauja parodose, 2005-aisiais tapo tautodailės sąjungos nare. Darbai eksponuoti respublikinėse parodose, Lietuvos Respublikos Seime. Dalis kūrinių pateko į Kanadą, Ispaniją, Didžiąją Britaniją. 2019 metais leidykla „Indraja“ išleido jos pusantro šimto karpinių albumą „Karpiniai. Paper cuttings“. Esu dėkingas, kad penkiasdešimčia karpinių papuošė du mano leidinius: „(Ne)paprastas istorijas“, 2011 m. ir „Po Tėviškės dangum“, 2022 m.

Praėjusią vasarą apsilankėme pas žemietę Reginą, pasidžiaugėme jos išpuoselėtais namais. Stebino šios moters darbštumas. Sūnus su šeima gyvena užsienyje, pagalbininkų nėra, tačiau, nors skauda traumuotą ranką, namai ir aplinka nepriekaištingai sutvarkyta. Beje, užsiima ir bitininkyste, tai įrodymas, kad ji, kaip sakoma, yra gamtos vaikas. Atsisveikinant dalinomės pažadais bendradarbiauti, palinkėdami vienas kitam kūrybinės sėkmės.

Autoriaus nuotraukos