Tarptautinė humuso diena
Ji Lietuvoje buvo minima antrą kartą
Humusas įprastai gaminamas iš avinžirnių, įvairių prieskonių, alyvuogių aliejaus
Tarptautinė humuso diena Lietuvoje dar nebuvo švenčiama skaniai. Tad gegužės 13-ąją sveiko maisto bistro „Zatar“ (Vokiečių g. 9, Vilniuje) kvietė skanaus maisto mėgėjus atšvęsti kartu šią dieną. Kaip buvo skelbiama oficialiame humuso dienos puslapyje, šios dienos šventimui galioja tik viena taisyklė – valgyti humusą pusryčiams, pietums ir vakarienei.
Švenčiama visame pasaulyje
Tarptautinė humuso diena ypač populiari Izraelyje, kur šis patiekalas yra vienas iš pagrindinių ant daugumos žmonių pietų stalo. O nuo pat šventės paskelbimo ji išpopuliarėjo ir visame pasaulyje. Šiais metais išskirtiniais renginiais humuso diena paminima Australijoje, Kanadoje, JAV, Kinijoje, ir net Pietų Afrikoje.
„Nors ši šventė švenčiama dar visai neseniai, nuo 2012 metų, ji jau spėjo išpopuliarėti visame pasaulyje. Galime tik pasidžiaugti, kad šiuo metu esame vienintelė užkandinė visoje šalyje, įtraukta į oficialų pasaulinį humuso dienos žemėlapį“, – sako sveiko maisto bistro bendrasavininkė Rūta Zalieckienė.
Manoma, kad humusas atsirado senovės Egipte, kur ir buvo pirmą kartą užrašytas šio patiekalo receptas. Vėliau vietinių žydų dėka jis kartu su tautos tradicijomis nukeliavo į Artimuosius rytus, kur labai išpopuliarėjo. Šiandien humusu mėgaujasi viso pasaulio gero ir greito maisto gerbėjai.
Nustebins neįprastu lietuviams skoniu
Humusas įprastai gaminamas iš avinžirnių, įvairių prieskonių, alyvuogių aliejaus. Avinžirniai – vienas naudingiausių ankštinių augalų, juose gausu baltymų, vitaminų ir mineralų. Tai labai sotus ir mažai riebalų turintis patiekalas. Avinžirniuose esančios medžiagos gerina medžiagų apykaitą ir greitina ląstelių atsinaujinimo procesus.
„Tačiau šį kartą nusprendėme paįvairinti savo meniu ir šventės proga pristatyti kiek kitokį humusą. Kad ir kiek naudingų savybių turėtų avinžirniai, norėjosi humuso dieną pristatyti kažką ypatingo, todėl šį kartą kvietėme paragauti šio to neįprasto“, – intrigavo R. Zalieckienė.
Pasak jos, humuso patiekalus galima pagaminti ne tik iš tradicinių avinžirnių, todėl „Zatar“ savo meniu atnaujino ir pirmą kartą pristato iš raudonųjų lęšių pagamintą humusą, pagardintą paprikomis ir kuminu. Toks skonis turėtų patikti lietuviams ir įnešti naujovių į jau įprastą sveiko maisto virtuvę.
Lęšiai ne ką mažiau maistingas augalas nei avinžirniai. Juose gausu baltymų, ląstelienos, mineralinių medžiagų, todėl puikiai tinka sportuojantiems žmonėms.
Monikos Pietarytės nuotrauka