Parengė Ramunė TOLVAIŠYTĖ

Ananasas – geras gydytojas

Visa tiesa apie atvykėlį iš Brazilijos

Tikrais gamtiniais vaistais ir dietiniais produktais laikomi ananasai atvežami pas mus iš tolimosios Pietų Amerikos. Šie aromatingi, malonaus skonio ir sultingi vaisiai šiek tiek panašūs į kankorėžį, nors priklauso bromelijų šeimai.

Ananasai – daugiamečiai žoliniai augalai, siekiantys vieną-pusantro metro aukščio, žydintys tik vieną kartą ir po to sunykstantys. Atgabeno juos į Europą XV amžiuje Kristupas Kolumbas, ir tai buvo pirmieji bromelijiniai augalai, atgabenti iš Amerikos. Dabar sukultūrinti ananasai auginami visuose atogrąžų regionuose, ypač daug jų Rytų Azijos valstybėse. Trečdalį viso pasaulio ananasų derliaus sudaro Tailande ir Filipinuose užauginti ananasai. Vėsesnių kraštų gyventojai ananasus bando auginti šiltnamiuose.

Ananasas – labai vertingas vaisius: jame daug vitaminų C ir P, provitamino A, B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų – kalio, vario, mangano, magnio, organinių rūgščių. Labai naudingos yra ananaso maistinės skaidulos, be to, šis vaisius turi 12 proc. cukraus, 86 proc. vandens. Ypač vertinga yra bromelaino medžiaga, kurios ananasas turi tikrai nemažai. Bromelainas – riebalus deginantis ir baltymus skaidantis fermentas – daugiausia susikaupęs ananaso šerdyje, taigi jį reikia būtinai suvartoti maistui. Konservuotuose ananasuose bromelaino nelieka, nes aukštoje temperatūroje jis suyra.

Ananaso ilgai neišlaikysite, jis netrukus pradeda gesti, todėl prapjautas turi būti greitai suvalgytas. Kartais prekyboje pasitaiko ir apgedusių vaisių, ir nepakankamai sunokusių. Pačiupinėjus ananasas nebūtinai turi būti itin kietas, bet jo spalva turi būti vienoda, gelsvai rusva, o kvapas malonus.

Dažniausiai šie vaisiai vartojami maistui švieži, iš jų spaudžiamos labai skanios sultys ir gaminami konservai. Esama ir ananasinio vyno, punšo, likerio.

Gydomosios ananasų savybės

*Ananasus itin pravartu vartoti žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Juose esantis bromelainas skystina kraują ir neleidžia susiformuoti trombams, mažina kraujo spaudimą, taip pat padeda iš kraujagyslių pašalinti riebalų sankaupas bei kenksmingas medžiagas. Ypač patartina ananasus valgyti žmonėms, kenčiantiems nuo išeminės širdies ligos, taip pat miokardo infarkto ir insulto profilaktikai. O sergant širdies aritmija, maistui ananasus derėtų vartoti kasdien, ypač šiuo atveju praverčia jų sultys.

*Bromelainas užkerta kelią įvairių auglių ląstelių vystymuisi. Jis taip pat sušvelnina menstruacijų skausmus ir klimakterinio laikotarpio reikalavimus, gerina virškinimą ir mažina pilvo pūtimą.

*Šiuos vaisius naudinga valgyti sergant inkstų ligomis ir mažakraujyste, mat jie turtingi skaidulų, valančių inkstus.

*Ananasai stiprina smegenų veiklą, juk juose gausu kalio ir magnio, o šie elementai labai reikalingi širdies, smegenų ir nervų sistemai.

*Jeigu kraujagyslių sienelės tapo trapios, pravers vartoti ananasų žievės antpilą.

*Turint sumažėjusį skrandžio sulčių rūgštingumą, prieš valgį naudinga suvalgyti griežinėlį ananaso.

*Ananasai turi mangano, kuris padeda išlaikyti sveiką odą, kaulus ir kremzles.

*Šie vaisiai skystina gleives, todėl vartotini peršalus ir kosint. Bromelainas mažina uždegimą, neleidžia formuotis vandenei. Vartojant maistui ananasus, iš kūno pašalinamas drėgmės perteklius.

*Homeopatai rekomenduoja dažniau valgyti ananasus, esant funkciniams nervų sistemos susirgimams.

*Kai kamuoja sausgyslių uždegimas, irgi gali padėti ananasai, mat šiuose vaisiuose slypintis bromelainas suaktyvina kraujotaką ir sumažina uždegiminius procesus.

*Ananasų lapų sultys vartojamos kaip vaistai nuo kirminų, o Havajų salų gyventojai ananasų žievėmis minkština nuospaudas.

*Kadangi tai mažai kaloringas vaisius, jį dažnai vartoja asmenys, turintys viršsvorio. Visai pravartu kartą per savaitę pasilaikyti ananasų dietos.

Vertinga kosmetinė priemonė

*Ananasai lėtina senėjimo procesus, neleidžia susiformuoti raukšlėms ir palaiko odos elastingumą.

*Šie vaisiai maitina odą ir iš išorės, ir iš vidaus, ją valo ir atjaunina. Mat juose gausu B grupės vitaminų, dar vadinamų grožio vitaminais.

*Ananasų košelė balina pigmentines dėmes, atsirandančias vyresniame amžiuje. Sutarkuokite vaisių į košelę, užtepkite ant veido ir pamasažuokite.

*Jei ant sumuštos kūno vietos susiformuoja mėlynė, gerkite kuo daugiau ananasų sulčių – mėlynė greičiau pranyks.

Gydo ir sultys

*Ananasų sultyse esama glutamino. Ši amino rūgštis maitina skrandžio ir žarnyno ląsteles, taigi labai tinka turint skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, kuomet yra sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.

*Šios sultys padeda nuo pykinimo. Pravartu jų išgerti lipant į lėktuvą ar į laivą.

*Žiemą šios sultys gali tapti veiksminga priemone nuo peršalimo ligų, gripo, sinusito, tonzilito, mat jose esama sveikimui reikalingų veikliųjų medžiagų.

*Jeigu sergate angina ar skauda gerklę dėl kitų priežasčių, pašildykite ananasų sulčių ir skalaukite jomis gerklę.

*Sergant skrandžio, žarnyno ir kepenų ligomis, ananasų sultys labai praverčia. Netinka jos tik tada, jei jums diagnozuota skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė ar gastritas ir kai yra padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.

*Ananasų sultys padeda nuo skorbuto.

*Sinusito kamuojamiems asmenims medikai pataria kartą per mėnesį laikytis dviejų dienų valomosios dietos. Jos metu dera valgyti tik daržoves ir vaisius bei gerti kuo daugiau jų sulčių. Ypač tinka ananasų sultys, juk jose esama uždegimą mažinančio bromelaino.