PARODA „KĄ GALI PADARYTI TU?”

PROVOKUOJA AR INFORMUOJA?

Ką gali padaryti tu?

„Ar norėtum atsigerti šio vandens?“, „Ar norėtum, kad tai patektų į tavo kraują?“, „Kada paskutinį kartą matei gyvą kurtinį?“, „Ar norėtum, kad visos Lietuvos pievos būtų tokios?“, „Ar norėtum žiemoti už tokios sienos?“ – į tokius provokuojančius klausimus spalio 11-16 dienomis Vilniuje, Vinco Kudirkos aikštėje kviečia atsakyti paroda „Ką gali padaryti tu?“, verčianti susimąstyti dėl aplinkos atžvilgiu neatsakingos elgsenos.

Parodą inicijuoja Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA), administruojanti Europos Sąjungos fondų ir Lietuvos Respublikos lėšomis finansuojamus aplinkos sektoriaus projektus.

Kiekvieno parodos eksponato aprašas pradedamas provokuojančiu klausimu. Šalia jo iškelta vis kita problema ir pateikti siūlymai, kaip kiekvienas asmeniškai gali prisidėti prie problemos sprendimo. Aprašai papildyti APVA informacija, kas padaryta ir planuojama daryti už Europos Sąjungos lėšas paminėtoje srityje.

„Šia paroda siekiame atkreipti visuomenės dėmesį į ES fondų investicijų teikiamą naudą Lietuvos gamtai ir gyventojams, didinti visuomenės supratimą, jog kiekvienas iš mūsų esame atsakingi už aplinką, kurioje gyvename, skatinti asmeninę gyventojų iniciatyvą prisidėti prie aplinkos problemų sprendimų,“ – sakė APVA direktorius Ignotas Šalavėjus.

Anot APVA direktoriaus, darniam vystymuisi svarbus visų šalių ir visuomenės narių indėlis. Tik kiekvieno žmogaus atsakingo elgesio dėka ES fondų investicijomis sukurta infrastruktūra bus efektyvi, puoselėjant mus supančią aplinką.

Multidisciplininis dizaineris Jonas Liugaila, kūręs parodos „Ką gali padaryti tu?” eksponatus, teigia, kad vienas ryškesnių šio proceso atradimų – savų vertybinių nuostatų ir vartojimo poreikių permąstymas, atsižvelgiant į kūrybos metu atrastą informaciją, duomenis. „Žodį „vartojimas“ panaudojau neatsitiktinai, mat besigilinant į temas ir besikonsultuojant su ekspertais labiausiai išryškėjo viena tiesa – mažiau svarbu, ar rūšiuoji šiukšles, ar važinėji ekologišku automobiliu; visų svarbiausia, ar vartoji saikingai ir atsakingai: „vartoji“ maistą tiek, kiek tau reikia, „vartoji“ keliones, kurių tikrai reikia, „vartoji“ drabužius, baldus, elektrą, internetą. Nes vartojimas palieka ryškiausią pėdsaką,” – atradimais dalinosi vienas iš parodos autorių Jonas Liugaila, eksponatus sukūręs kartu su kolege Rūta Ivaškevičiūte.

Paroda “Ką gali padaryti tu?” spalio 11-16 dienomis Vinco Kudirkos aikštėje, Vilniuje.

Mindaugo Mikulėno nuotraukos